Dne 16. prosince se v Mariánských Lázních v klubu Na Dvorku uskutečnil koncert tří jazzových orchestrů z našeho kraje. V rámci večera mohli diváci slyšet dvě kapely působící v ZUŠ F. Chopina z Mar. Lázní EJO a NBS (kapelník Tomáš Stich). Poslední blok koncertu obstaral Jangband z Chebu (kapelník Michal Holota). 2023petrS EJO 1571s

V úvodní části koncertu dostali možnost předvést členové bigbandu EJO (Elementarní jazzový orchestr), co od září pod vedením kapelníka Tomáše Sticha dokázali nastudovat v pozměněném obsazení. Orchestr na konci minulého školního roku opustili někteří členové, protože odešli studovat do větších měst na vysoké školy. S tímto fenoménem si bohužel musí vedoucí orchestrů v ZUŠ každoročně dokázat poradit. A nutno podotknout, že v případě EJA byl po zapracování nových žáků rozdíl oproti loňským koncertům téměř zanedbatelný. Za to patří dík především stálým členům, na které je možno se vždy a za všech okolností spolehnout-kapela EJO v každé ze svých tří sekcí takové hudebníky má. Celá první část vygradovala skladbou F. Mercuryho Crazy Little Things Called Love a početná skupina diváků si vytleskala přídavek. 

Po krátké přestavbě pódia nastoupila kapela NBS (Nothin' But Saxophones), která hraje v nepozměněném obsazení již několik sezón. To se samozřejmě projevilo na jistotě, se kterou se kapela ujala další hudební produkce. Po několika úvodních skladbách se publikum dostávalo do správné "provozní teploty" a na závěr hodinového bloku si fanoušci vyžádali několik přídavků. Jak říká kapelník a vedoucí souboru Tomáš Stich, " přesně pro tyto chvíle stojí za to dělat muziku opravdu poctivě." NBS prezentovalo stejně jako EJO několik nových skladeb a aranžmá, které diváci mohli slyšet poprvé. A podle ohlasů diváků si nevedly vůbec špatně. Za zmínku stojí snad ještě změna na postu frontmanky kapely. S NBS tentokrát vystoupila Anna Mudrová a je třeba dodat, že potvrdila pověst talentované a výborně připravené zpěvačky. 

Třetí a poslední hudební set obstarala kapela Jangband pod vedením kapelníka Michala Holoty, známého především jako frontman a saxofonista kapely Koala band, která má skvělé renomé. Tato nová, kapelnická poloha jeho hudebního záběru byla v Mariánských Lázních zatím neodhalena. Bigband po představení začal opatrnějšími aranžemi swingu 30-40let a dovedně své vystoupení vystupňoval až ke skladbám např. Bruna Marse a jiným moderněji pojatým aranžmá. Ti diváci, kteří v klubu Na Dvorku zůstali až do konce, určitě nelitovali. 

Celý tento jazzový maraton se setkal s vynikajícím ohlasem publika. Za skvělou přípravu koncertu a výborné vedení žáků ZUŠ Fryderyka Chopina je třeba pochválit učitele hry na saxofon, kapelníka EJA a NBS Tomáše Sticha. - fotogalerie- (EJO fotografoval Petr Skalka)